Hoopers

IMG_0107

Wat is Hoopers?

Hoopers is in Amerika een onderdeel van de NADAC (North American Dog Agility Council) agility. Bij hoopers draait het voornamelijk om het tonen van de handlingsvaardigheden van de handler en de samenwerking tussen hond en handler. In Amerika en Australië was hoopers al een tijdje bekend en redelijk populair en sinds 2014 is de sport ook in Nederland geïntroduceerd. In Nederland is hoopers nog volop in ontwikkeling als sport. Door het hele land worden er inmiddels workshops, cursussen en demonstraties gegeven. KC Zoys is één van de trainingslocaties voor hoopers. Onze instructeurs zijn opgeleid door Nadac Hoopers Nederland en volgen daar ook regelmatig bijscholing.

Het parcours

Een standaard parcours bestaat voor het grootste gedeelte uit hoops. Dit zijn boogvormige toestellen waar de hond doorheen moet lopen. Daarnaast kunnen er in een parcours ook tonnen (barrels), tunnels en hekjes (gates) neergezet worden. De toestellen staan altijd in redelijk logische lijnen waardoor de hond ze goed zelfstandig kan lopen. Dit is ook de bedoeling van hoopers: dat de hond zoveel mogelijk en het liefst helemaal zelfstandig loopt. Daarin schuilt ook de moeilijkheidsgraad: niet alleen moeten de toestellen in de juiste volgorde genomen worden, maar de handler moet ook nog op afstand blijven en op afstand sturen. Dat maakt hoopers dubbel uitdagend: niet alleen moet de hond zelfstandig leren werken, de handler moet ook goed en duidelijk op afstand leren sturen.

Hoopers bij KC Zoys

Bij KC Zoys is het mogelijk om per seizoen een cursus hoopers te volgen. De cursussen starten 2x per jaar (maart & september). Tijdens de cursus wordt er op individueel niveau les gegeven wat betekent dat het niet uitmaakt hoe snel de hond leert. Wel wordt geprobeerd om honden van ongeveer gelijk niveau bij elkaar in de (sub)groep te plaatsen. Er wordt dit seizoen onderscheid gemaakt in twee niveaus:

 • Hoopers beginners:
  De beginnersgroep, toegankelijk voor honden vanaf 6 maanden. Er wordt verondersteld dat de hond een voldoende basis in de gehoorzaamheid heeft (aandacht, terugkomen bij de baas en enigszins los kunnen werken). In de cursus wordt er kennis gemaakt met de toestellen, wordt er aandacht besteed aan de basis van de handling en wordt een start gemaakt met op afstand werken.
 • Hoopers gevorderden:
  De groep voor gevorderden bij KC Zoys sluit aan op de beginners groep. In deze groep worden basis vaardigheden verder uitgebouwd en er wordt getraind op de vaardigheden die nodig zijn om een parcours, goed te lopen. Daarbij is er extra aandacht om individuele problemen of vragen op te lossen.
 • Hoopers inspiratie uur:
  Ook dit seizoen heeft hebben we weer een inspiratie-uur. In dit uur kunnen we van elkaar leren en is er ruimte voor specifieke eigen ingebrachte/individuele trainingspunten en/of challenges. Deelnemers moeten zelfstandig kunnen trainen en wedstrijd niveau hebben.  .

Om de cursus Nadac Hoopers te mogen volgen, zijn er een aantal voorwaarden:

 • De hond mag niet mens- of hondagressief zijn (dusdanig dat deze niet in een groep kan functioneren)
 • De hond moet een basis hebben in de gehoorzaamheid, dusdanig dat deze na een aantal lessen los of aan een lange lijn kan werken
 • De hond moet minimaal 6 maanden oud zijn.

De instructeurs bepalen, in overleg met de cursist, in welk niveau er ingeschreven kan worden. Als je elders al getraind hebt en je wilt graag bij KC Zoys instromen, adviseren wij om contact op te nemen info@kczoys.nl, dan kunnen we samen kijken welk niveau het beste aan zou sluiten.

 Wedstrijden

KC Zoys organiseert zowel officiële als onderlinge wedstrijden. De officiële wedstrijden zijn gebonden aan de reglementen zoals deze nationaal gelden. De onderlinge wedstrijden zijn voor alle niveaus en alleen open voor leden van KC Zoys.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@kczoys.nl.
Opgeven voor een cursus, kan als u lid bent (geworden) hier: inschrijfformulier.
Lid worden kan hier: lid worden