Hoopers

IMG_0107

Wat is Hoopers?

IMG_0025Hoopers is in Amerika een onderdeel van de NADAC (North American Dog Agility Council) agility. Bij hoopers draait het voornamelijk om het tonen van de handlingsvaardigheden van de handler en de samenwerking tussen hond en handler. In Amerika en Australië was hoopers al een tijdje bekend en redelijk populair en sinds 2014 is de sport ook in Nederland geïntroduceerd. In Nederland is hoopers nog volop in ontwikkeling als sport. Door het hele land worden er inmiddels workshops, cursussen en demonstraties gegeven. KC Zoys is één van de trainingslocaties voor hoopers. Onze instructeurs zijn opgeleid door Nadac Hoopers Nederland en volgen daar ook regelmatig bijscholing.

Het parcours

SonicHoop28Een standaard parcours bestaat voor het grootste gedeelte uit hoops. Dit zijn boogvormige toestellen waar de hond doorheen moet lopen. Daarnaast kunnen er in een parcours ook tonnen (barrels), tunnels en hekjes (gates) neergezet worden. De toestellen staan altijd in redelijk logische lijnen waardoor de hond ze goed zelfstandig kan lopen. Dit is ook de bedoeling van hoopers: dat de hond zoveel mogelijk en het liefst helemaal zelfstandig loopt. Daarin schuilt ook de moeilijkheidsgraad: niet alleen moeten de toestellen in de juiste volgorde genomen worden, maar de handler moet ook nog op afstand blijven en op afstand sturen. Dat maakt hoopers dubbel uitdagend: niet alleen moet de hond zelfstandig leren werken, de handler moet ook goed en duidelijk op afstand leren sturen.

Hoopers bij KC Zoys

IMG_0079Bij KC Zoys is het mogelijk om per seizoen een cursus hoopers te volgen. Een seizoen bestaat uit 14 tot 16 lessen.  De cursussen starten 2x per jaar (januari & september). Tijdens de cursus wordt er op individueel niveau les gegeven wat betekent dat het niet uitmaakt hoe snel de hond leert. Wel wordt geprobeerd om honden van ongeveer gelijk niveau bij elkaar in de (sub)groep te plaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt in vier niveaus:

 • Hoopers 1:
  De beginnersgroep, toegankelijk voor honden vanaf 9 maanden.  Er wordt verondersteld dat de hond een voldoende basis in de gehoorzaamheid heeft (aandacht, terugkomen bij de baas en enigszins los kunnen werken). In de cursus wordt er kennis gemaakt met de toestellen, wordt er aandacht besteed aan de basis van de handling en wordt een start gemaakt met op afstand werken. In de hoopers 1 is het nog toegestaan om te werken aan een lange lijn mits de hond aan het eind van het seizoen redelijk tot goed los of met een kort lijntje aan het tuig / de halsband kan werken.
 • Hoopers 2:
  Deze groep is bedoeld voor honden die de basis beheersen. Er wordt uitgebreid in afstand en lastigere handling, ook wordt er gesnuffeld aan een aantal elementen van de wedstrijden.
 • Hoopers 3:
  Een groep die een schakel vormt tussen de wat meer basis van de hoopers 1 & 2 en het wedstrijdgericht / vaardigheid gericht trainen van de hoopers wedstrijd. In de hoopers 3 zitten combinaties die net wel of net niet aan wedstrijden toe zijn. Er wordt aandacht besteed aan aspecten van parcoursen lopen, vergroten van de afstand en het finetunen van de handling.
 • Hoopers Wedstrijd:
  De wedstrijdgroep bij KC Zoys is vanaf starters + / novice niveau. In deze groep wordt er getraind gericht op de vaardigheden die nodig zijn om een parcours, welk parcours dan ook, goed te lopen. Daarbij is er extra aandacht om individuele problemen of vragen op te lossen.

Om de cursus Nadac Hoopers te mogen volgen, zijn er een aantal voorwaarden:

 • De hond mag niet mens- of hondagressief zijn (dusdanig dat deze niet in een groep kan functioneren)
 • De hond moet een basis hebben in de gehoorzaamheid, dusdanig dat deze na een aantal lessen los of aan een lange lijn kan werken
 • De hond moet minimaal 9 maanden oud zijn. In overleg met de instructeur kan hier, bij ervaren handlers, vanaf geweken worden.

De instructeurs bepalen, in overleg met de cursist, in welk niveau er ingeschreven kan worden. Als je elders al getraind hebt en je wilt graag bij KC Zoys instromen, adviseren wij om contact op te nemen via hoopers@kczoys.nl of info@kczoys.nl, dan kunnen we samen kijken welk niveau het beste aan zou sluiten.

 Wedstrijden

KC Zoys organiseert regelmatig zowel officiële als onderlinge wedstrijden. De officiële wedstrijden zijn gebonden aan de reglementen zoals deze nationaal gelden. De onderlinge wedstrijden zijn voor alle niveaus en alleen open voor leden van KC Zoys.

Interesse?

Voor meer informatie kan u mailen naar info@kczoys.nl of als u zich op wil geven voor een cursus kunt u het inschrijfformulier op de website invullen.